Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Présentation

  • : Le blog d'Anaxor
  • Le blog d'Anaxor
  • : impresii, calatorii, fotografii si tot ce-mi mai trece prin cap
  • Contact

Recherche

Liens

14 décembre 2008 7 14 /12 /décembre /2008 20:06

Joi, 11 decembrie, a avut loc la Teatrul National un concert de muzica baroca. Concertul ne-a fost oferit, din nou, de Centrul Cultural Francez din Cluj, iar cei care ne-au incantat auzul au fost membrii Orchestrei Baroce a Uniunii Europene.

Concertul s-a bucurat de un real succes, sala fiind plina (cam 900 de persoane, conform estimarilor). Eu am gasit un loc abia prin ultimele randuri de la balcon, aproape de tavan si cu aceasta ocazie am putut admira ornamentele. :)

Instrumentele folosite au fost fie copii ale originalelor din acea vreme (confectionate in stilul epocii), fie instrumente datand din secolul XVII (viola piccola data de la sfarsitul anilor 1600). Din aceasta cauza, muzicienii isi acordau in permanenta instrumentele. Dirijorul ne-a explicat faptul ca aceste instrumente de epoca au un sunet deosebit, cu tonalitate mai inalta decat instrumentele moderne, si sunt cu mult mai usoare.

Am putut admira sunetul de viori, violoncele, contrabas, clavecin (au fost doua, la unul dintre ele canta dirijorul), oboi si corn francez. Orchestra a interpretat suite scrise de Händel si Bach , majoritatea descriind partide de vanatoare.

Dirijorul a avea o modalitate inedita de a-si conduce orchestra. Atunci cand putea interpreta cu o singura mana, dirija cu cealalta, iar cand avea ambele maini ocupate, dirija prin miscari ale capului.

El a incercat sa ne explice cat mai multe lucruri despre piesele interpretate dar, pana la urma, concluzia a fost : « oricum nu e cazul sa retineti tot ; cand ne oprim, inseamna ca s-a terminat piesa ».

Concertul s-a incheiat cu o piesa vesela, in spiritul sarbatorilor, care ne-a incalzit inimile. Cred ca am fredonat-o tot drumul catre casa. :)

Centrul Cultural Francez din Cluj ne-a obisnuit cu spectacole de calitate (atat muzica, cat si teatru : am fost la o piesa de Molière de la care am iesit razand cu lacrimi), oferite gratuit publicului. Am devenit deja « clienta fidela » si va recomand si voua, celor care aveti ocazia, sa nu ratati acest gen de spectacole. Chiar merita !

Partager cet article

Repost 0

commentaires