Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Présentation

  • : Le blog d'Anaxor
  • Le blog d'Anaxor
  • : impresii, calatorii, fotografii si tot ce-mi mai trece prin cap
  • Contact

Recherche

Liens

23 novembre 2010 2 23 /11 /novembre /2010 19:35

     Daca anul trecut, pasii m-au purtat pe Coasta de Azur, anul acesta am ajuns pe meleagurile frumosului Lyon. 

     Lyon este al doilea oras ca marime din Franta, fiind strabatut de Rhône si Saône, care il impart in trei parti : centrul istoric, centrul modern si partea mai « noua » a orasului.

SANY0292

     Daca ne indreptam spre centrul istoric (sau « orasul vechi »), o data ce trecem pe unul din podurile peste Saône, ne trezim in universul strazilor stramte, cu aspect medieval, pavate cu piatra cubica, de-a lungul carora putem admira magazinele de suveniruri, restaurantele si patiseriile din vitrina carora ne fac cu ochiul celebrele Coussin de Lyon (prajituri traditionale in forma de pernuta, formate dintr-un miez de ciocolata invelit in coca de migdale... absolut delicioase !).

     Tot aici se poate vizita Muzeul Miniaturilor si Decorurilor de Cinema, care are o mini galerie cu intrare libera, catedrala Saint Jean, Muzeul Gadagne (care include Muzeul de Istorie si Muzeul Marionetelor) si vestigiile galo-romane.

SANY0303

     SANY0305

     Cei care nu se sperie de mers (pentru ca se urca destul de mult) trebuie sa viziteze Bazilica Notre-Dame de Fourvière ! Este absolut superba, cu picturi murale si sculpturi lucrate cu grija. Inauntru domneste o atmosfera solemna, dar primitoare, care te indeamna la reculegere.

SANY0294

     SANY0327

     Cum bazilica este situata pe deal, de pe terasa din fata se poate admira panorama orasului. Eu am ajuns acolo noaptea si am avut placuta surpriza de a vedea un Lyon frumos iluminat, frematand de viata.

SANY0321

     Centrul modern ne imbie cu Muzeul de Arte Frumoase, Opera Nationala, diferite teatre si piata mare (Place Bellecour) in care suntem intampinati de statuia ecvestra a lui Ludovic al XIV-lea.

SANY0359

     Din partea « noua » a orasului am vizitat doar Parc de la Tête d’Or, ale carui lac si alei sunt o oaza de relaxare. Acest parc adaposteste doua rozarii (in mod uimitor, trandafirii erau infloriti in mijlocul lui noiembrie) si multi pescarusi. 

SANY0267

SANY0280

SANY0283

     Vis-à-vis de parc, pe cheile fluviului Rhône, se afla sediul Interpol si ansamblul denumit Cité Internationale, in care gasim Muzeul de Arta Contemporana, sali de conferinta, hoteluri, restaurante si tot ce ne-am mai putea dori pentru desfasurarea de congrese sau reuniuni.

SANY0361

     Ca de obicei, in loc de incheiere, va las in compania imaginilor din albumul alaturat.

Partager cet article

Repost 0

commentaires